Wednesday, September 26, 2007

Selera Ramadhan - Laksa Johor

Salam bahagia dan salam ceria kepada sumer yg sedang menjalani ibadah posa.

Hari ini saya akan berkongsi resepi lagi bersama anda...anda...anda. Walopon asal-usul saya dari negeri Johor, tapi saya tak pernah cuba nak buat Laksa Johor. Apatah lagi nak memakannya...hehehe.

Tapi demi utk perot ku yg dah lapar, marilah kiter sesama mencuba resepi yg tak pernah saya cuba nih..


Laksa Johor

Bahan-Bahan:

Bahan A
200 g spagetti
10 ml minyak masak
1 sd kecil garam halus
1 liter air

Bahan B
300 g isi ikan tenggiri/makeral
1 liter air

Bahan C
5 ulas bawang merah (tumbuk halus)
3 ulas bawang putih (tumbuk halus)
10 g udang kering (tumbuk halus)
3 cm halia (tumbuk halus)
1 batang serai (diketuk)
2 cm lengkuas (ditumbuk halus)
3 sudu serbuk kari
1 tangkai kulit kayu manis
1 sudu kerisik
2 biji buah pelaga
2 tangkai bunga lawang
2 cawan santan kelapa
20 ml minyak masak
2 keping asam gelugor
1 liter air
garam secukup rasa

Bahan D
2 tangkai daun kesum (dihiris halus)
1 biji timun (dihiris halus)
2 biji bawang besar (dihiris halus)
3 biji telur rebus (dipotong dua)
½ biji nenas (dihiris halus)
2 biji cili merah (dihiris halus)

Bahan E
5 tangkai cili merah
5 cm belacan (dibakar)
5 biji limau nipis (dipotong dua)

Rebus bahan A sehingga spagetti lembut sepenuhnya, ditoskan airnya dan diketepikan.

Rebus bahan B sehingga ikan masak dan blender halus isi ikan tersebut. Simpan air rebusan ikan tadi.

Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, udang kering, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, serai, lengkuas dan sebuk kari. Setelah naik bau, masukkan air, air rebusan ikan, isi ikan yang telah diblender dan didihkan. Kemudian masukkan santan, asam gelugor dan kerisik. Kacau di atas api sederhana sehingga kuah mendidih dan pekat.

Sediakan bahan D dan susun cantik-cantik dalam bekas yang berasingan.

Tumbuk belacan yang telah dibakar bersama cili merah hingga halus. Letak belacan dan cili tumbuk di dalam bekas bersama-sama limau nipis yang telah dipotong.

Ambil pinggan sederhana besar (pinggan kecik tak bole, mangkok hayun pon tak boleh, ek), letakkan spagetti, tuang kuah laksa, tabur bahan D dan letakkan sesudu sambal belacan serta picit 1 ulas limau nipis di atasnya.

Dah sedia untuk dimakan....yum..yum..

Selamat mencuba, ya!